Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ενώ στο διεθνές πεδίο πυκνώνουν τα σημάδια ότι πλησιάζει μια νέα όξυνση της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, στη χώρα μας οι καταρρεύσεις μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων πέφτουν βροχή. Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, είναι ουσιαστικά αδύνατο να διατηρηθεί το όποιο επίπεδο μισθών, συντάξεων, δαπανών για υγεία, παιδεία κ.λπ., ειδικά μάλιστα με τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα που έχει υπογράψει η κυβέρνηση (1,75% του ΑΕΠ για το 2017, 3,5% για το 2018 και πολλά ακόμη χρόνια) και την εφαρμογή του «κόφτη» για την επίτευξή τους.Για τη σωτηρία της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας από την πλήρη κατάρρευση απαιτούνται διαρκή μέτρα όλο και μεγαλύτερης βαρβαρότητας, όπως τα λεγόμενα «εργασιακά». Η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση επιδομάτων-τριετιών, η πληρωμή με την ώρα ανάλογα με το αν έχει ή όχι δουλειά η επιχείρηση, η πλήρης εργοδοτική ασυδοσία ανοίγουν το δρόμο και για ανάλογα μέτρα στο δημόσιο, με άρση της μονιμότητας, μαζικές απολύσεις, συντριβή των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Παράλληλα, με τον νέο αντι-συνδικαλιστικό νόμο, επιχειρείται να στραγγαλιστεί κάθε δυνατότητα για αντίσταση, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την κήρυξη απεργιών και αφαιρώντας από τους μαχητικούς συνδικαλιστές οποιαδήποτε προστασία από απολύσεις και διώξεις και κάθε δυνατότητα αδειών για την οργάνωση των αγώνων.

Η εφαρμογή του «κόφτη» στην παιδεία, ουσιαστικά ξεκίνησε…
Με αθρόες περικοπές μαθημάτων και διδακτικών ωρών, συμπτύξεις και κόψιμο τμημάτων, καταργήσεις δικαιωμάτων (υπεύθυνοι εργαστηρίων, επίπεδα στα Αγγλικά κ.α.), τραγελαφικές και αντιπαιδαγωγικές «αναθέσεις» μαθημάτων, υποβαθμίζεται συνολικά η δημόσια εκπαίδευση και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών! Εξαιρετικά βάρβαρες είναι οι περικοπές σε ευαίσθητους τομείς, όπως τα νηπιαγωγεία, η ειδική αγωγή και η τεχνική εκπαίδευση. Τα τεχνητά πλεονάσματα που δημιουργεί το υπουργείο με δεκάδες τρόπους πετούν στην ανεργία τουλάχιστον 6.000 αναπληρωτές συναδέλφους μας, οδηγούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εντός περιφέρειας διαλύοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα και ανοίγουν τον δρόμο, αργά ή γρήγορα, για απολύσεις μονίμων. Το σκηνικό συμπληρώθηκε με την άθλια εγκύκλιο που ουσιαστικά κατάργησε την όποια λειτουργία των ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ και συνοδεύτηκε από όργιο αυθαιρεσιών από τους διευθυντές εκπαίδευσης. Η εργασιακή περιπλάνηση που επιβάλλεται σε πολλούς συναδέλφους από την άθλια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (διάθεση σε 4-5 σχολεία, ακόμα και σε ΙΕΚ για μία διδακτική ώρα!!) ξεπερνά σε βαρβαρότητα τους «παλιούς» μνημονιακούς.
Τα χειρότερα έρχονται…
Θα εφαρμόζονται τα πορίσματα της παρωδίας του «εθνικού διαλόγου». Το «νέο» διετές Λύκειο του «Εθνικού Απολυτηρίου», που υποτίθεται ότι θα συνοδεύεται από κατάργηση των Πανελληνίων, θα είναι στην πραγματικότητα ένα εξεταστικό κάτεργο, σχεδιασμένο να αποκλείσει ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών, και θα οδηγήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις, απώλειες οργανικών θέσεων και τελικά απολύσεις. Στα ΕΠΑΛ, ξεκινά η εφαρμογή της «μαθητείας» στο τέταρτο έτος (τυπικά προαιρετικής, όμως απαραίτητης για τη συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης και την απόκτηση Πτυχίου Ειδικότητας με κάποια αξία), που θα εξασφαλίζει στους εργοδότες φτηνό εργατικό δυναμικό και στο δημόσιο τζάμπα προσωπικό για να κλείνει τις «τρύπες» του χωρίς να κάνει προσλήψεις.
Το «νέο» σχολείο, σύμφωνο με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, θα είναι «αποκεντρωμένο» και «αυτόνομο» οικονομικά και παιδαγωγικά, δηλαδή απόλυτα εξαρτημένο από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής του. Οι συνέπειες για τους μαθητές φτωχών περιοχών θα είναι τραγικές. Το σχολείο θα λειτουργεί σαν επιχείρηση, υποχρεωμένο να βρίσκει «πόρους» για την επιβίωσή του, δηλαδή χορηγούς και δίδακτρα, φροντίζοντας διαρκώς και για το “brand name” του, ώστε να εξασφαλίζει την προτίμηση των γονέων-μαθητών «πελατών» κατά την εφαρμογή του διαβόητου «κουπονιού». Σε αυτά τα πλαίσια θα έρθει και η «αξιολόγηση» σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών, που θα αφορά το κατά πόσο εφαρμόζουμε αυτές τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του δημόσιου σχολείου – η οποία θα είναι ολοκληρωτική, καθώς ακόμα και τα σχολικά κτήρια εντάσσονται στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και πολύ σύντομα τα σχολεία θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο σε ιδιώτες για να λειτουργήσουν!!
Η βαρβαρότητα του 3ου Μνημονίου δεν αντιμετωπίζεται με τις πολιτικές των παρατάξεων που κυριαρχούν στο συνδικαλιστικό μας κίνημα
Ο μνημονιακός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΔΑΚΕ (ΝΔ) – ΠΕΚ (ΠΑΣΟΚ) – ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), σε αγαστή πλέον συνεργασία και σε επίπεδο ΔΣ της ΟΛΜΕ, είναι το μακρύ χέρι κυβέρνησης – τρόικας μέσα στον κλάδο, διαλύει συνειδητά τα συνδικάτα και πρέπει με την ψήφο μας και κυρίως με τη δράση μας να τους στείλουμε οριστικά στο περιθώριο.
Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) συνεχίζει τη διασπαστική πολιτική των χωριστών κινητοποιήσεων και τις συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια σε αγωνιστές και σωματεία που δεν ελέγχει. Καλλιεργεί την ηττοπάθεια, υπονομεύει κάθε ριζοσπαστικό αγώνα (όπως οι απεργίες του 2013) και παραπέμπει τα πάντα στην εκλογική του ενίσχυση και την ομιχλώδη «λαϊκή εξουσία».
Οι Παρεμβάσεις, παρά τη συμβολή τους στους αγώνες, φέρουν κι αυτές βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών. Δεν έχουν καμία πολιτική αντιμετώπισης της γάγγραινας του γραφειοκρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, επιμένουν στη χρεοκοπημένη τακτική της «πίεσης» προς τις ηγεσίες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ να κηρύξουν και να οργανώσουν απεργίες και κινητοποιήσεις. Η πολιτική τους, να πιέζουν μέσα στα όργανα τις δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς για να ανασυγκροτήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, γίνεται όλο και πιο αδιέξοδη. Εστιάζουν στην ενίσχυσή τους στα ΔΣ των σωματείων, υποβαθμίζοντας την αναγκαιότητα συγκρότησης επιτροπών αγώνα, που θα σπάνε την αδράνεια που επιβάλλουν οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και θα επιτρέπουν το πέρασμα των αγώνων στα χέρια των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος
Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, ο αγώνας για την αντιμετώπιση της βαρβαρότητας που βιώνουμε αλλά και για μια νικηφόρα αντεπίθεση απαιτεί από όλους μας να καταπιαστούμε επίμονα και αποφασιστικά με την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος στην εκπαίδευση και την επίλυση των προβλημάτων του. Η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών καλεί να προωθήσουμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης των ΕΛΜΕ, με στόχο την ενεργοποίηση όλο και περισσότερων συναδέλφων και τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών, με καθήκοντα την ενημέρωση των συναδέλφων, τη στήριξη των Γενικών Συνελεύσεων, την αποτελεσματική προετοιμασία και περιφρούρηση των απεργιών. Μόνο έτσι μπορούμε να προετοιμάσουμε μαζικές και ριζοσπαστικές κινητοποιήσεις, που θα κλιμακώνονται και θα συντονίζονται με όσους εργαζόμενους κινητοποιούνται ενάντια στο 3ο Μνημόνιο, και να οικοδομήσουμε ένα Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με γονείς - μαθητές - φοιτητές - εργαζόμενους για τη σωτηρία της δημόσιας εκπαίδευσης. Παλεύουμε για:
  • Κατάργηση του 3ου μνημονίου – τέρατος και όλων των προηγούμενων μνημονίων.
  • Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν 12χρονο Σχολείο για όλους. Αύξηση δαπανών στο 15% του προϋπολογισμού άμεσα!
  • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Επαναφορά ωραρίου. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών-ωρομισθίων.
  • Κατάργηση όλων των νόμων και υπουργικών αποφάσεων που κόβουν μαθήματα, καταργούν τμήματα και εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλουν υποχρεωτικές μετακινήσεις.
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους. Πλήρη σύνταξη, ίση με τον τελευταίο μισθό στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ή στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατάργηση του «νέου» μισθολογίου. Ακώλυτη Μισθολογική Εξέλιξη. Επαναφορά μισθών-υντάξεων.
  • Καμία «αξιολόγηση» = απολύσεις. Καμία σύνδεση μισθού-αξιολόγησης.
  • Κατάργηση του αντιδημοκρατικού Πειθαρχικού Δικαίου. Κάτω το κράτος Έκτακτης Ανάγκης.
  • Καμία σύμπτυξη τμημάτων, συγχώνευση – κατάργηση σχολείου. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια.
  • Διαγραφή του χρέους, γιατί η πληρωμή του δεν αφήνει κανέναν πόρο για τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.
  • Έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε, γιατί ευρώ σημαίνει μνημόνια και διάλυση της ελληνικής οικονομίας.
  • Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας και των τραπεζών, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
τηλ: 6945803789, e-mail: antepithesi_ekp@hotmail.com